Wielkanocne Polędwiczki

3.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 marchew
    • 1 łyżka oliwy
    • ½ pęczka szczypiorku
    • Cebula
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • Olej do smażenia
    • 100 g musztardy sarepskiej
    • 2 łyżki miodu
    • ½ łyżeczki papryki słodkiej
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Wielkanocne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy.
    Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • warzywa 2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę.
    Nakładamy równomiernie na mięso.
  • jajka 3. Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę.
    Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
  • sos 4. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód paprykę słodką i podlewamy wodą, chwilę gotujemy.
    Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • mięso 5. Polędwiczki po upieczeniu kroimy w krążki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.
  • danie 6. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować