Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 marchew
• 1 łyżka oliwy
• ½ pęczka szczypiorku
• Cebula
• 1 łyżka octu balsamicznego
• Olej do smażenia
• 100 g musztardy sarepskiej
• 2 łyżki miodu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 szklanka wody
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• pieprz
Wielkanocne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy.
Doprawiamy pieprzem oraz solą.
2.Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę.
Nakładamy równomiernie na mięso.
3.Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę.
Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
4.W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód paprykę słodką i podlewamy wodą, chwilę gotujemy.
Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
5.Polędwiczki po upieczeniu kroimy w krążki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.
Komentarze