Pyszna babka, która zawsze się udaje. Moja wzbogacona jest o smak cytryny
Składniki:
5 jajek
250 ml białej oranżady
200 ml oleju rzepakowego
4 łyżki soku z cytryny
250 g cukru
400 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500
Wielkanocna zebra w cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do misy robota i ubijać je dodając cukier.
Gdy już zrobi się puszysta masa dodawać na przemian po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia ( przesianej ) i oleju oraz oranżady wymieszanej z sokiem z cytryny.
Gdy masa jest gotowa podzielić ja na dwie części.
Do jednej dodać mąkę a do drugiej kakao i obie masy wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 21 cm z kominkiem posmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Ciasto kłaść na przemian po dwie, trzy łyżki ciemne na jasne dookoła kominka.
Zebrę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.
Komentarze