Wielkanocna Zebra w cytrynową nutą

0 (0 ocen)

Pyszna babka, która zawsze się udaje. Moja wzbogacona jest o smak cytryny

Składniki:

  • 5 jajek
    250 ml białej oranżady
    200 ml oleju rzepakowego
    4 łyżki soku z cytryny
    250 g cukru
    400 g mąki pszennej typ 500
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500

    lukier :
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Zebra Desery

Wielkanocna zebra w cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do misy robota i ubijać je dodając cukier.
    Gdy już zrobi się puszysta masa dodawać na przemian po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia ( przesianej ) i oleju oraz oranżady wymieszanej z sokiem z cytryny.
    Gdy masa jest gotowa podzielić ja na dwie części.
    Do jednej dodać mąkę a do drugiej kakao i obie masy wymieszać.
  • 2. Tortownicę o średnicy 21 cm z kominkiem posmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
    Ciasto kłaść na przemian po dwie, trzy łyżki ciemne na jasne dookoła kominka.
    Zebrę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upieczoną wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kakao Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować