Ciasto biało-brązowe

  • wyświetlono: 6133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Przepis "odkurzony" po wielu latach. Jako nastolatka piekłam go często, teraz mi się przypomniał. Smak ten sam :)

MałaMi
  • 20min

Składniki

5 jajek
2 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
2 płaski łyżki proszku do pieczenia
olejek rumowy (lub arakowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biało-brązowe

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
    Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.

Porady

Ciasto można też wylać warstwowo: najpierw jeden kolor, potem drugi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaDeserciasto biszkoptowezebrababka marmurkowaciasto łaciatemarmurekciasto biało-brązowe

Komentarze

Podobne przepisy

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

ciasto lion

Dodane przez: pati197799

Ciasto Lion

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE