Wielkanocna pieczeń z jajkiem

4.75 (8 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla was propozycję na Wielkanoc a mianowicie pieczeń z jajem jeżeli zechcecie skorzystać

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
    0,5 łyżki soli drobnej,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    1 łyżka majeranku,
    1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej,
    1 surowe jajko rozmiar M,
    120 g boczku wędzonego parzonego,
    2 łyżki bułki tartej drobnej,
    2 łyżki oleju
    dodatkowo :

    4 jajka rozmiar M ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Wielkanocna pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymasować do połączenia się ze sobą wszystkich składników
  • pieczeń 2. Masę mięsną przełożyć do naczynia w którym można piec, ułożyć jajka ugotowane na twardo i nakryć pozostawioną resztą masy mięsnej. Piec w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez godzinę plus czas na rozgrzanie, po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia
  • pieczeń 3. Pieczeń po ostygnięciu bardzo ładnie się kroi, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować