Wielkanocna babka w wiosennych kolorach

0 (0 ocen)

Zapłaciłam za swoją niecierpliwość- zbyt szybko wyjęłam babkę z formy i rozleciała mi się na trzy części i musiałam wymyślić coś żeby ją jakość podać do zjedzenia i pokroiłam całą na kawałki, zapraszam:)

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g margaryny tortowej
    4 łyżki śmietany 12%
    1 kisiel pomarańczowy
    1 kisiel wiśniowy
    2 kisiele zielone jabłuszko po 30 g każdy
    1 galaretka blue curacao
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery Kisiele

Wielkanocna babka w wiosennych kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę przełożyć do rondelka i ogrzewać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego ostygniecia.
  • 2. Jajka wbić do miski i utrzeć do puszysty krem z cukrem. Następnie cienkim strumieniem dodawać roztopioną i jeszcze ciepłą margarynę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Następnie partiami dosypywać ją do masy jajecznej na przemian ze śmietaną. Ucierać do momentu aż składniki ciasta dobrze się połączą. Ciasto podzielić na cztery równe części i do każdej dodać po jednym kolorze kisielu, do ostatniej czwartej części dodać galaretkę i do każdej porcji dodać po łyżce mleka.
  • 4. Dobrze wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką.Następnie nakładać ciasto po łyżce z każdego koloru na przemian. Piec w 180 st około 55-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować