Zapłaciłam za swoją niecierpliwość- zbyt szybko wyjęłam babkę z formy i rozleciała mi się na trzy części i musiałam wymyślić coś żeby ją jakość podać do zjedzenia i pokroiłam całą na kawałki, zapraszam:)
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny tortowej
4 łyżki śmietany 12%
1 kisiel pomarańczowy
1 kisiel wiśniowy
2 kisiele zielone jabłuszko po 30 g każdy
1 galaretka blue curacao
4-5 łyżek mleka
Wielkanocna babka w wiosennych kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę przełożyć do rondelka i ogrzewać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego ostygniecia.
2.Jajka wbić do miski i utrzeć do puszysty krem z cukrem. Następnie cienkim strumieniem dodawać roztopioną i jeszcze ciepłą margarynę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.Następnie partiami dosypywać ją do masy jajecznej na przemian ze śmietaną. Ucierać do momentu aż składniki ciasta dobrze się połączą. Ciasto podzielić na cztery równe części i do każdej dodać po jednym kolorze kisielu, do ostatniej czwartej części dodać galaretkę i do każdej porcji dodać po łyżce mleka.
4.Dobrze wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką.Następnie nakładać ciasto po łyżce z każdego koloru na przemian. Piec w 180 st około 55-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze