Wielkanocna babka olejowa z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

puszysta i pachnąca babka doskonale nadaje się na Wielkanocny stół

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki:
    8 jajek
    30 dag mąki
    35 dag cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo 6 łyżek cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    na lukier:
    szklanka cukru pudru
    kilka łyżek wody( w zależności od tego jaki gęsty ma być lukier)
    2 łyżeczki cynamonu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna babka olejowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04jnpl8 1. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. w oddzielnej miseczce mieszamy sypki cukier z cynamonem. do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę wlewamy 3 łyżki wazowe ciasta, wierzch posypujemy cukrem z cynamonem, przykrywamy ciastem i znów posypujemy cynamonem ( czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i cynamon) ostatnią warstwę musi tworzyć ciasto. Pieczemy około 50minut w 170-180 stopniach, lekko wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z wodą i cynamonem, polewamy babkę.

Porady

Babkę możemy polać również polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować