puszysta i pachnąca babka doskonale nadaje się na Wielkanocny stół
1 godz. 20 min
Składniki:
składniki:
8 jajek
30 dag mąki
35 dag cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo 6 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
na lukier:
szklanka cukru pudru
kilka łyżek wody( w zależności od tego jaki gęsty ma być lukier)
2 łyżeczki cynamonu.
Wielkanocna babka olejowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. w oddzielnej miseczce mieszamy sypki cukier z cynamonem. do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę wlewamy 3 łyżki wazowe ciasta, wierzch posypujemy cukrem z cynamonem, przykrywamy ciastem i znów posypujemy cynamonem ( czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i cynamon) ostatnią warstwę musi tworzyć ciasto. Pieczemy około 50minut w 170-180 stopniach, lekko wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z wodą i cynamonem, polewamy babkę.
Komentarze