Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Za kilkanaście dni Wielkanoc, oto moja świąteczna propozycja na drożdżową babę.Baba jest bardzo smaczna, pięknie wyrośnięta, puszysta i lekka, z dużą ilością rodzynek. Polana jest błyszczącym lukrem ze śmietany, cukru pudru oraz niewielkiej ilości soku z cytryny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami


    SKŁADNIKI: na dużą formę do babek ; czas przygotowania ok.3 godziny

    ROZCZYN:


    50 g świeżych drożdży
    250 ml letniego mleka
    3 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.

    CIASTO:(wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)

    ok. 1 kg mąki
    1 łyżeczka soli
    200 g cukru
    4 żółtka
    2 jajka
    100 g roztopionego masła
    1 szklanka rodzynek
    starta skórka z jednej umytej pomarańczy
    wyrośnięty rozczyn (patrz wyżej)
    dodatkowo łyżeczka masła do wysmarowania formy

    LUKIER I DEKORACJA:
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 łyżka śmietany 26%
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka kandyzowanej pomarańczy








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Drożdżowa baba wielkanocna z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą formę na babki, wysmarować dokładnie masłem.
    Przygotować rozczyn. Patrz wyżej. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, ująć jedną szklankę mąki i zachować.
    Dodać sól, cukier, jajka, żółtka, startą skórkę i wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiać ręcznie ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto jest dość lepkie i ciężkie.
    Pod koniec dolać rozpuszczone letnie masło, wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła.
    Ciasto po dodaniu masła robi się gładkie i elastyczne. Powinno również odchodzić od naszej dłoni, gdyby było zbyt rzadkie dosypać część zachowanej mąki.
  • image-16bofxu 3. Do wyrobionego ciasta wsypać rodzynki i jeszcze raz chwilę przemieszać.
    Ciasto posypać lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • image-00j60yu 4. Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść, uformować kulę, w środku zrobić otwór.
    Ciasto ułożyć w dużej formie na babki. (nie powinno być wyższe, niż 2/3 wysokości naszej formy)
    Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wierzchu niczym nie smarujemy.
    Wyrośnięte w formie ciasto drożdżowe, wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C i piec przez ok 55 minut.
  • image-0y76dvv 5. Upieczoną babę wyłożyć delikatnie na metalową kratkę.

    Przygotować lukier.
    Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie utrzeć łyżką do białości, na gładki i błyszczący lukier. Lukier jest dość gesty.
    Na jeszcze gorącą babkę wyłożyć gęsty lukier. Lukier pod wpływem ciepła, ładnie zacznie spływać na boki drożdżowej baby. Wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować