Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami

  • wyświetlono: 733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Za kilkanaście dni Wielkanoc, oto moja świąteczna propozycja na drożdżową babę.Baba jest bardzo smaczna, pięknie wyrośnięta, puszysta i lekka, z dużą ilością rodzynek. Polana jest błyszczącym lukrem ze śmietany, cukru pudru oraz niewielkiej ilości soku z cytryny.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 180min

Składniki

Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami


SKŁADNIKI: na dużą formę do babek ; czas przygotowania ok.3 godziny

ROZCZYN:


50 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.

CIASTO:(wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)

ok. 1 kg mąki
1 łyżeczka soli
200 g cukru
4 żółtka
2 jajka
100 g roztopionego masła
1 szklanka rodzynek
starta skórka z jednej umytej pomarańczy
wyrośnięty rozczyn (patrz wyżej)
dodatkowo łyżeczka masła do wysmarowania formy

LUKIER I DEKORACJA:
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka śmietany 26%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka kandyzowanej pomarańczy








Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami

  • 1. Dużą formę na babki, wysmarować dokładnie masłem.
    Przygotować rozczyn. Patrz wyżej. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, ująć jedną szklankę mąki i zachować.
    Dodać sól, cukier, jajka, żółtka, startą skórkę i wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiać ręcznie ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto jest dość lepkie i ciężkie.
    Pod koniec dolać rozpuszczone letnie masło, wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła.
    Ciasto po dodaniu masła robi się gładkie i elastyczne. Powinno również odchodzić od naszej dłoni, gdyby było zbyt rzadkie dosypać część zachowanej mąki.
  • image-16bofxu3. Do wyrobionego ciasta wsypać rodzynki i jeszcze raz chwilę przemieszać.
    Ciasto posypać lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • image-00j60yu4. Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść, uformować kulę, w środku zrobić otwór.
    Ciasto ułożyć w dużej formie na babki. (nie powinno być wyższe, niż 2/3 wysokości naszej formy)
    Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wierzchu niczym nie smarujemy.
    Wyrośnięte w formie ciasto drożdżowe, wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C i piec przez ok 55 minut.
  • image-0y76dvv5. Upieczoną babę wyłożyć delikatnie na metalową kratkę.

    Przygotować lukier.
    Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie utrzeć łyżką do białości, na gładki i błyszczący lukier. Lukier jest dość gesty.
    Na jeszcze gorącą babkę wyłożyć gęsty lukier. Lukier pod wpływem ciepła, ładnie zacznie spływać na boki drożdżowej baby. Wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyladrożdżowerodzynkilukierciasto_świątecznewielkanocne_przepisybaba_wielkanocnahit_miesiąca

Komentarze

Podobne przepisy

baba wielkanocna

Dodane przez: trufelkowo

Baba wielkanocna

Święta Wielkanocne nie mogą odbyć...

Drożdżowa baba

Dodane przez: dorota w

Drożdżowa baba

Lekka, puszysta baba drożdżowa....

Baba drożdżowa

Dodane przez: Galaisa

Baba drożdżowa

Pyszna babka drożdżowa. Cudownie...

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dodane przez: marze

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Tradycyjna babka na wielkanoc to...

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem...

babka drożdżowa

Dodane przez: agarybak76

Babka drożdżowa z rodzynkami.

Najlepiej smakuje upieczona w domu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE