Wiejski pasztet francuski w plastrach boczku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo sycący pasztecik pieczony w plastrach boczku. Jego dodatek nadaje mięsku aromatycznego zapachu. Dodatek śmietany czyni go delikatnym i bardzo smacznym. Sól peklowa nadaje mięsku naturalnego koloru.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma:15x28 cm
    60 dag podgardla wieprzowego
    50 dag łopatki wieprzowej
    50 dag wątróbki drobiowej
    30 dag wędzonego boczku
    3 duże jajka
    300 ml śmietany 30%
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    Przyprawy: sól peklowa, pieprz, gałka muszkatołowa mielona
    Folia spożywcza do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wiejski pasztet francuski w plastrach boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę obrać z błonek, pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Mięso z łopatki i podgardle skręcić przez drobne sitko z cebulą. Do miski przełożyć skręcone mięsa z cebulą, wątróbkę, czosnek, wybite jajka, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Formę wyłożyć folią do pieczenia, następnie wyłożyć plasterki boczku, wylać mięso. Piec w temp. 160 stopni 1,5 godziny.

Porady

1.Zamiast foli spożywczej można użyć gotowej foremki do pasztetów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować