PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla miłosników pasztetu nie lada gratka, ten z kilku rodzai mięs jest przepyszny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej
    80 dag chudej karkówki
    30 dag wątróbki wieprzowej
    50 dag boczku wieprzowego
    4 marchwie
    2 pietruszki
    1 cebula
    1 jajko
    2 bułki czerstwe
    sól pieprz
    gałka muształowa
    liście laurowe- 5 sztuk
    ziele ang- 6 ziaren
    pieprz ziarnisty- 6 sztuk
    15 plastrów boczku wędzonego
    1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wieprzowy w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wbijamy jajko, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować