Wiejski chlebek z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na smaczny chlebek Babci Stefci z Bieszczad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 4 ½ szklanki
    Sól 2 łyżki
    Ciepła woda 1 ½ szklanki
    Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
    Ciepłe mleko 1 szklanka
    Drożdże 3 dag
    Cukier 1 łyżeczka
    Czosnek 4 ząbki
    Olej 5 łyżek
    Tłuszcz i mąka do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wiejski chlebek z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z ząbkami czosnku i olejem. Mąkę wymieszać z solą, wlać przygotowany rozczyn, wodę oraz zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dobrze wyrobić przez 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ręką, przełożyć do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Oprószyć mąka i ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dale około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować