Domowe bułki to znakomity pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Chrupiąca skórka i miękki środek.Najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu.
2 godz.
Składniki:
na 10 bułek:
400 g mąki pszennej typ 450
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1,5 łyżeczki soli morskiej
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.
2.Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut.
3.Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
4.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut.
5.Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część z nich można zamrozić.
Komentarze