Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe bułki to znakomity pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Chrupiąca skórka i miękki środek.Najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 10 bułek:
    400 g mąki pszennej typ 450
    150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
    300 ml ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
    3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    1,5 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.
  • 2. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut.
  • 3. Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut.
  • 5. Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część z nich można zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować