Chlebek wiejski

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chlebek bez zakwasu. Mojej rodzinie bardzo smakuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 9 dkg drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody

    1 szklanka otrąb pszennych
    1 kg mąki pszennej
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka kminku
    1 łyżka sezamu
    3 płaskie łyżki soli
    3 3/4 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze połączyć z 1 łyżką wody i cukru. Do miski dodać: mąkę , słonecznik, sezam, len, otręby, kminek, sól, wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże , mieszać około 4 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Przygotować 2 keksówki o rozm. 11x29cm, wysmarować tłuszczem i posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozlać do keksówek , wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 godz.

Porady

Nie radzę robić z mąki żytniej, nie ma takiego smaki , jest ciężki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować