Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARON GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE AL DENTE.
W TYM CZASIE BOCZEK KROIMY W WIĘKSZĄ KOSTKĘ I SMAŻYMY NA MAŚLE. DOPRAWIAMY JARZYNKĄ. DO BOCZKU DODAJEMY ŁYŻKĘ CEBULI I SMAŻYMY.
2.UGOTOWANY MAKARON PRZEPŁUKUJEMY ZIMNĄ WODĄ ŻEBY SIĘ NIE POSKLEJAŁ.
DO BOCZKU DODAJEMY MAKARON. DOPRAWIAMY ŁYŻKĄ KETCHUPU. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM DO SMAKU.
3.1 JAJKO ROZTRZEPUJEMY DOKŁADNIE MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. DODAJEMY UTARTĄ MOZZARELLĘ.
4.MAKARON WYKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO. WLEWAMY ZALEWĘ Z JAJKA, SERA I ŚMIETANKI. UKŁADAMY PLASTRY SERA BRIE. NA CAŁOŚĆ WBIJAMY JAJKO. PRZYPRAWIAMY JE SOLĄ I PIEPRZEM.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 200 ST. NA 15 MINUT.
5.W TYM CZASIE MUSIMY PRZYGOTOWAĆ SIOŁA DO OZDOBY,
ROZGRZEWAMY ŁYŻKĘ MASŁA. DODAJEMY DO NIEGO KILKA KROPLI SOKU Z CYTRYNY. NA MOCNO ROZGRZANE MASŁO WRZUCAMY POSIEKANE DROBNO ZIOŁA. TAK ABY JE "ZFRYTOWAĆ". DZIĘKI SMAŻENIU W WYSOKIEJ TEMPERATURZE STANĄ SIĘ CHRUPIĄCE.
6.NASZĄ ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY "ZFRYTOWANYMI" ZIOŁAMI I LISTKIEM ŚWIEŻEJ BAZYLII.
Komentarze