WERESZCZAKI

4.46 (148 ocen)

Potrawa polskiej kuchni kresowej

Składniki:

  • 80 dkg schabu
    10 dkg słoniny
    ½ litra kwasu buraczanego lub rosołu
    2 kromki startego suchego chleba razowego
    ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
    sól i pieprz do smaku
    1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Wereszczaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w kostkę i obrumienić na stopionej słonince. Przełożyć do rondla, zalać kwasem buraczanym lub rosołem, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, kilka liści laurowych, zmiażdżony czosnek i dusić do miękkości. Dodać starty chleb i zagęścić przez wygotowanie. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku.

Porady

Wereszczaki podaje się z kaszą gryczaną ale ja wolałam ziemniaki posypane koperkiem i sałatę z sosem koperkowo-ziołowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować