Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

5 (154 ocen)

  • 50 min

Plastry schabu w pysznym, ciemnym sosie cebulowo-śliwkowym, podaję je z kaszą lub ziemniakami. Proste i w miarę szybkie danie.

  • 50 min

Składniki:

  • 700 g schabu
    5 cebul
    6 suszonych śliwek
    4 suszone grzyby
    suszony majeranek, cząber
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w 0,5 cm plastry, możemy delikatnie rozbić ale nie jest to konieczne. Plastry oprószamy majerankiem i cząbrem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy schab na złoto.
  • 2. Cebuę obieramy i kroimy w piórka, śliwkę kroimy na 3 części. Cebulę wrzucamy do smażącego się schabu i smażymy, aż cebula się zezłoci. Możemy dodać troszkę więcej oleju. Na koniec dajemy śliwki i grzyby i podlewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy też zgęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować