Wegetariański pasztet z młodej cukinii i kabaczka

4.51 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Smaczny, aromatyczny, delikatny. Jest po prostu doskonały.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 szt. młode żółta cukinia i kabaczek (ogólnie 900 g)
    1 szt. cebula
    2-3 ząbki czosnku
    200 g sera żółtego ( u mnie mozzarella)
    4 szt. jajka
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 szklanka bułka tarta
    1/3 szklanki oleju
    sol, pieprz, pieprz ziołowy w/g uznania
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    olej do smażenia i smarowania formy
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegetariański pasztet z młodej cukinii i kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtą cukinie i kabaczek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Posolić, dać na sitko, zostawić na 20 min. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodając trochę oleju. Ostudzić.
  • 2. 2. Cukinie z kabaczkiem wycisnąć rękami od reszty soku, dać do miski. Połączyć z serem, startym na tarce o grubych oczkach, usmażoną cebulą, czosnkiem(wycisnąć przez praskę), jajkami, kaszą manną, bułką tartą, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać.
  • 3. 3. Formę (30x10) posmarować olejem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowaną masę,wyrównać. Piec ok.godziny przy temp. 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować