Wegetariański pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten pasztet jest absolutnie genialny !!! Dostałam na niego przepis kilka lat temu i po modyfikacji wg naszych upodobań robię go regularnie w trakcie sezonu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 średnie cukinie
    2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    1 duża papryka (ja wykorzystałam tym razem paprykę konserwową)
    300g sera gouda
    1,5 szkl. bułki tartej
    2 łyżki masła/margaryny roztopionej
    4 jaja
    garść szczypioru
    garść natki pietruszki
    sól, pieprz
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegetariański pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Marchew myjemy, obieramy ze skórki. Cukinie, marchewki, cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę drobno kroimy. Warzywa rzucamy na durszlak i delikatnie solimy, by puściły soki. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie warzywa odciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane szczypior i natkę pietruszki, roztopione masło/margarynę oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Białka i żółtka jaj ubijamy osobno. Dodajemy do masy warzywno-serowej. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masa może sprawiać wrażenie zbyt suchej, jednak w trakcie pieczenia roztopiony ser żółty nada odpowiedniej konsystencji pasztetowi.
  • 3. Keksówkę o wym. 30/10cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy pasztetem. Pieczemy ok. 70-80 min. w temp. 180st. do momentu zarumienienia skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować