Bułeczki drożdżowe na zaczynie tang zhong (dzięki niemu są dłużej świeże) z moim ulubionym farszem warzywnym z mozzarellą. Idealne drugie śniadanie do pracy
Składniki:
Bułeczki:
Zaczyn:
20 g mąki pszennej typ 650
100 g wody
Ciasto właściwe:
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
170 g wody
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 łodyga selera naciowego
2 papryki czerwone
7 kawałków suszonych pomidorów
1/3 słoika czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 kulka mozzarelli
Włoskie bułeczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebule obrać, posiekać w kosteczkę, seler również posiekać. Wrzucić do rondla, dodać oliwy, smażyć, aż cebula się lekko zeszkli. Dodać papryki oczyszczone z nasion, umyte i pokrojone w paseczki, smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory i oliwki. Doprawić oregano, przyprawą suszone pomidory i wymieszać. Wystudzić.
Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do warzyw, wymieszać.
Zaczyn: zmieszać w rondelku wodę z mąką i postawić na małym ogniu, gotować aż zgęstnieje. Przestudzić. Rozczyn: w ciepłej wodzie (170ml) rozpuścić drożdże i cukier, wlać do zaczynu i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i zaczyn z rozczynem. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć pełną łyżkę farszu, zlepić, uformować bułeczkę i ułożyć zlepieniem w dół na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać ciepłe lub wystudzić na kratce
Komentarze