Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • sos:
    pomidory z puszki 2 opakowania,
    papryka czerwona 1 szt,
    czosnek 6 ząbków,
    oliwa z oliwek 4 łyżki,
    świeża bazylia 1 łyżka,
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
    sos sojowy 1 łyżka,
    sól i pieprz do smaku,

    pulpety:
    soczewica czerwona 2 szklanki,
    czosnek 1 ząbek,
    płatki owsiane 3 łyżki,
    kurkuma mielona 1 łyżeczka,
    garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka,
    sól i pieprz do smaku,

    dodatkowo:
    spaghetti 1 opakowanie,
    płatki drożdżowe do posypania,
    świeża bazylia kilka listków,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity.
    Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka.
    Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone.
    Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować