Buraczany pasztet wegański

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znakomita przystawka, zarówno na ciepło jak i na zimno

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4-5 buraków
    szklanka mielonych migdałów
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
    1/2 szklanki kaparów
    1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
    4 łyżki sosu sojowego
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki usmażonej cebuli

    wywar do buraków:
    kilka liści laurowych
    ziele angielskie
    1l wody
    sól i pieprz
    ząbek czosnku
    przypieczona na blasze cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół selera
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Buraczany pasztet wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2acsqa9 1. Buraki obieramy i gotujemy w wodzie razem ze składnikami odanymi na wywar, aż buraki będą miękkie . Po wystudzeniu blendujemy je razem z warzywami z wywaru oraz pozostałymi składnikami ( poza siemieniem i migdałami) migdały kupujemy zmielone lub mielemy na sypko. Odkładamy na potem. Siemię lniane mielimy na proszek również odkładamy. do masy wlewamy szklankę wywaru buraczanego. Następnie łączymy ją z migdałami i siemieniem. Szybko mieszamy. Foremki na pasztet smarujemy margaryną, na spodzie wykładamy liście laurowe, na to wykładamy masę buraczaną. Pieczemy w 170°C i przez 30 - 35 minut. Studzimy, a potem wkładamy na noc do lodówki.

Porady

Jeśli konsystencja pasztetu jest zbyt luźna, można dodać odrobinę więcej siemienia. Wywar który pozostaje po gotowaniu buraków, ja doprawiam cukrem, octem i majerankiem i podaję z pasztecikami jako barszczyk czerwony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować