Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

4.5 (193 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • soczewica czerwona 2 szklanki,
    kasza jaglana 1 szklanka,
    cebula 1 szt,
    olej pół szklanki+ olej do smażenia,
    owoc jałowca 2 szt,
    ziele angielskie 3 ziarna,
    liść laurowy 2 szt,
    gałka muszkatołowa szczypta,
    papryka słodka mielona pół łyżeczki,
    cząber pół łyżeczki,
    sol i pieprz do smaku,
    bułka tarta 1 łyżka,
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać.
    Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu.
    Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju razem z owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy cebulka będzie już rumiana to wyciągamy z niej zioła.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotową masę do keksówki.
    Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce.

Porady

Pasztet najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Soczewica Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować