Wegański majonez z awokado

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Majonez też może być zdrowy, pożywny i dostarczać dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dzisiaj zapraszam na prosty w przygotowaniu, zielony majonez w wersji wege, który będzie idealnym dodatkiem do jajek, makaronów, warzyw oraz pieczywa.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżeczki musztardy
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Wegański majonez z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Miąższ z awokado przekładamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę, którą na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

* Sok z cytryny możemy zastąpić także octem jabłkowym. Gotowy majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (około 7 dni).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować