Tak wiem,że nie wszyscy za nią przepadają..Poszukiwałam czegoś nowego...bez skutecznie.Więc postanowiłam rzucić nowe światło na wątróbkę.Słodko-pikantny smak okazał się rewelacyjny połączeniem.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej
50 g rodzynek
2 duże cebule
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
100 ml wody
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz
sól
Wątróbka w sosie słodko-ostrym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy i myjemy.Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy.Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu,aż zmięknie.Na końcu dodajemy miód,mieszamy.Dusimy na małym ogniu.Po jakimś czasie kiedy cebula zacznie się rumienić,dodajemy 100 ml wody i rodzynki.
2.W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.Wrzucamy wątróbkę i obsmażamy z każdej strony,aż delikatnie się zrumieni.Do gotowej cebuli dodajemy usmażoną wątróbkę bez tłuszczu,koncentrat pomidorowy i przyprawy.Pamiętajmy,że potrawa powinna być pikantna.Wszystko razem dusimy około 10 minut.Jeśli sos za bardzo odparuje,możemy podlać wodą.Podajemy z ziemniakami i surówką.
Komentarze