W tym zestawie produktów potrawę ze zwykłej wątróbki mogę nazwać bez obawy rarytasem dla podniebienia, zachęcam do spróbowania :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g kurzej wątróbki
3 średnie cebule pokrojone w półkrążki
2 mniejsze jabłka obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę
puszka pomidorów krojonych
mały słoiczek pieczarek marynowanych pokrojonych na ćwiartki
koperek posiekany jakieś 2 większe gałązki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
Wątróbka w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę opłukać, oczyścić z tłuszczy i widocznych żyłek, obsuszyć w ręczniku papierowym.
Obtoczyć lekko w mące i smażyć na gorącym oleju pod przykryciem aby za bardzo nie pryskało, jak już z jednej strony wątróbka jest zrumieniona odstawić z płomienia na bok aby się uspokoiła, potem spokojnie zdjąć pokrywę, odwrócić wątróbkę, dodać 1 pokrojoną , posolić, przykryć i znowu wstawić na palnik, jak zacznie skwierczeć to po 2 minutach można zdjąć pokrywę, już nie będzie tak pryskać, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć aby cebula doszła.
Wyjąć zawartość do jakiegoś naczynia, na tym samym tłuszczu przesmażyć do zeszklenia pozostałą cebulę, dodać jabłka, pieczarki i pomidory z puszki, chwilę dusić, połączyć z wątróbką , doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
Gotowe do pałaszowania, można zajadać z pieczywem, ale też świetnie pasują do wcześniej ugotowanych ziemniaków czy ryżu, surówka już zbyteczna.
Komentarze