Wątróbka w sosie słodko - kwaśnym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym zestawie produktów potrawę ze zwykłej wątróbki mogę nazwać bez obawy rarytasem dla podniebienia, zachęcam do spróbowania :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kurzej wątróbki
    3 średnie cebule pokrojone w półkrążki
    2 mniejsze jabłka obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę
    puszka pomidorów krojonych
    mały słoiczek pieczarek marynowanych pokrojonych na ćwiartki
    koperek posiekany jakieś 2 większe gałązki
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę opłukać, oczyścić z tłuszczy i widocznych żyłek, obsuszyć w ręczniku papierowym.

    Obtoczyć lekko w mące i smażyć na gorącym oleju pod przykryciem aby za bardzo nie pryskało, jak już z jednej strony wątróbka jest zrumieniona odstawić z płomienia na bok aby się uspokoiła, potem spokojnie zdjąć pokrywę, odwrócić wątróbkę, dodać 1 pokrojoną , posolić, przykryć i znowu wstawić na palnik, jak zacznie skwierczeć to po 2 minutach można zdjąć pokrywę, już nie będzie tak pryskać, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć aby cebula doszła.

    Wyjąć zawartość do jakiegoś naczynia, na tym samym tłuszczu przesmażyć do zeszklenia pozostałą cebulę, dodać jabłka, pieczarki i pomidory z puszki, chwilę dusić, połączyć z wątróbką , doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
    Gotowe do pałaszowania, można zajadać z pieczywem, ale też świetnie pasują do wcześniej ugotowanych ziemniaków czy ryżu, surówka już zbyteczna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować