wątróbka w ogórkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo lubię wątróbkę na wszelkie sposoby.Przepis na taką w ogórkowym sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata.Jest bardzo delikatna a ogórkowy akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki czemu sos nie jest mdły.Polecam wielbicielom wątróbki ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    1 cebula
    ząbek czosnku
    2 ogórki kiszone (nie konserwowe!)
    1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
    sól
    biały pieprz
    zielona cebulka
    2 łyżki oleju
    ziele angielskie
    liście laurowe
    łyżka kwaśnej śmietany
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Sosy

Wątróbka w ogórkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ziemniakami posypaną zieloną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Podroby Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować