Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami

5 (163 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku, majeranek i cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( dla dwóch osób )
    - wątróbka drobiowa 40 dkg
    - jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki
    - cebula 1 duża
    - olej
    - majeranek, sól, sos sojowy ciemny
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, obrane jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wrzucam cebulę i jabłka, doprawiam roztartym majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu cebulki i lekkim zmięknięciu jabłek, przesuwam cebule wraz z jabłkami na boki patelni, zwiększam gaz na maximum i wrzucam wątróbkę. Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam solą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.
    Podaje na ciepło jako samodzielne danie z pieczywem, lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować