Wątróbka cielęca to dla mnie istny rarytas, odpowiednio przyrządzona jest pysznie chrypiąca na wierzchu a w środku miękka i soczysta, polecam.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Płat wątróbki ok. 600 g + mleko do namoczenia
1 większe jabłko +masło + szczypta majeranku
2 średnie cebule pokrojone w krążki
sól, pieprz do smaku
smalec do smażenia
mąka do obtoczenia
Wątróbka cielęca z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wątroby zdjąć wierzchnią cienką błonkę, namoczyć w mleku przynajmniej na 1 godzinę.
W tym czasie jabłko pokroić w ósemki i smażyć na maśle posypując majerankiem, jak zmiękną odstawić.
Na tym samym tłuszczu (można dodać jeśli jest za mało) zeszklić pokrojoną cebulę, posolić.
Po wyjęciu wątroby z mleka osuszyć osuszyć ją w ręczniku papierowym, pokroić w dość cienkie plastry ok. 1/2 cm, lekko obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak aby z wierzchu szybko się rumieniło, wtedy odwrócić na drugą stronę.
Podczas smażenia można na próbę przekroić kawałek aby wyczuć odpowiedni moment na zdjęcie wątróbki z ognia. Teraz można ją przyprawić.
Do naczynia z wątróbka dodać przygotowane i podgrzane jabłka i cebulę.
Komentarze