Wątróbka cielęca z jabłkami i cebulą

3.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka cielęca to dla mnie istny rarytas, odpowiednio przyrządzona jest pysznie chrypiąca na wierzchu a w środku miękka i soczysta, polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Płat wątróbki ok. 600 g + mleko do namoczenia
    1 większe jabłko +masło + szczypta majeranku
    2 średnie cebule pokrojone w krążki
    sól, pieprz do smaku
    smalec do smażenia
    mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka cielęca z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wątroby zdjąć wierzchnią cienką błonkę, namoczyć w mleku przynajmniej na 1 godzinę.
    W tym czasie jabłko pokroić w ósemki i smażyć na maśle posypując majerankiem, jak zmiękną odstawić.
    Na tym samym tłuszczu (można dodać jeśli jest za mało) zeszklić pokrojoną cebulę, posolić.
    Po wyjęciu wątroby z mleka osuszyć osuszyć ją w ręczniku papierowym, pokroić w dość cienkie plastry ok. 1/2 cm, lekko obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak aby z wierzchu szybko się rumieniło, wtedy odwrócić na drugą stronę.
    Podczas smażenia można na próbę przekroić kawałek aby wyczuć odpowiedni moment na zdjęcie wątróbki z ognia. Teraz można ją przyprawić.
    Do naczynia z wątróbka dodać przygotowane i podgrzane jabłka i cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować