Niby tradycyjna wątróbka,ale z dodatkiem sosu sojowego.Miękka i pyszna,bo podsmażona,ale i podduszona z cebulką.
40 min
Składniki:
60 dag wątroby wieprzowej
3 średniej wielkości cebule
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka majeranku
ew.sól do smaku
ok.100 ml wody
50 ml oleju
Wątróbka lekko sojowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w niezbyt grube plastry i lekko ponacinałam nożem po wierzchu. Cebule obrałam i pokroiłam w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na niego plasterki wątróbki panierowane w mące (nadmiar otrzepałam).Smażyłam z obu stron, oprószyłam pieprzem.
2.Gdy obsmażyłam wątróbki zdjęłam je z patelni a włożyłam na tłuszcz ze smażenia cebulę.Na małym ogniu ją zeszkliłam.
3.Wyłożyłam na cebulę wątróbkę,oprószyłam majerankiem i podlałam wodą.dusiłam pod przykryciem ok.10 minut,co pewien czas przemieszałam.Gdy sos trochę odparował i się zagęścił doprawiłam sosem sojowym i odrobiną soli i wymieszałam,ale już nie dusiłam dalej,by wątróbka nie zrobiła się twarda. Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.
Porady
Do takiej wątróbki świetnie pasuje także surówka z kiszonej kapusty.
Ziemniaki przed podaniem można utłuc.
Komentarze