Wątróbka lekko sojowa

4.48 (196 ocen)

  • 40 min

Niby tradycyjna wątróbka,ale z dodatkiem sosu sojowego.Miękka i pyszna,bo podsmażona,ale i podduszona z cebulką.

  • 40 min

Składniki:

  • 60 dag wątroby wieprzowej
    3 średniej wielkości cebule
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki pszennej
    pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    1 płaska łyżeczka majeranku
    ew.sól do smaku
    ok.100 ml wody
    50 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka lekko sojowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka 2 1. Wątróbkę umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w niezbyt grube plastry i lekko ponacinałam nożem po wierzchu. Cebule obrałam i pokroiłam w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na niego plasterki wątróbki panierowane w mące (nadmiar otrzepałam).Smażyłam z obu stron, oprószyłam pieprzem.
  • wątróbka 3 2. Gdy obsmażyłam wątróbki zdjęłam je z patelni a włożyłam na tłuszcz ze smażenia cebulę.Na małym ogniu ją zeszkliłam.
  • wątróbka 4 3. Wyłożyłam na cebulę wątróbkę,oprószyłam majerankiem i podlałam wodą.dusiłam pod przykryciem ok.10 minut,co pewien czas przemieszałam.Gdy sos trochę odparował i się zagęścił doprawiłam sosem sojowym i odrobiną soli i wymieszałam,ale już nie dusiłam dalej,by wątróbka nie zrobiła się twarda. Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.

Porady

Do takiej wątróbki świetnie pasuje także surówka z kiszonej kapusty. Ziemniaki przed podaniem można utłuc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować