Kukurydziane krokiety z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ile razy zastanawiamy się,jak wykorzystać mięso i warzywa z gotowania wywaru? Sposobów na ich smakowite przetworzenie jest mnóstwo.Oto jeden z nich.Naleśniki z mąką kukurydzianą są żółciutkie i smaczne.super pasują do nadziania farszem z kaszy,mięsa i pieczarek.A bez panierki mniej kaloryczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jajka
    200 ml mąki kukurydzianej
    150 ml mąki pszennej
    1 duża szczypta soli
    300 ml mleka
    200 ml wody
    2 łyżki oleju
    1 szklanka o poj. 250 ml ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    1 ugotowana marchew
    1 ugotowana pietruszka
    ćwiartka ugotowanego średniego selera
    1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
    150 ml usmażonych z cebulą i czosnkiem drobno pokrojonych pieczarek
    150 ml zmielonego dowolnego ugotowanego mięsa
    6 ugotowanych dużych brukselek
    1 duży ogórek konserwowy
    3 łyżki sosu sojowego
    pieprz zielony mielony do smaku
    sóll do smaku
    1 garść prażonej cebuli
    do polania sos jogurtowy i keczup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Kukurydziane krokiety z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Składniki na naleśniki zmiksowałam (tj obie mąki,mleko,wodę,jajka,sól i olej) i odstawiłam na ok.30 minut. Usmażyłam cienkie naleśniki na patelni teflonowej.Tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam patelnię olejem a później już go nie dodawałam.Otrzymałam 12 naleśników.
  • farsz do naleśników 2. Kaszę wymieszałam z pieczarkami,mięsem,cebulką prażoną,zblendowanymi marchewką,pietruszką i selerem,pokrojonymi brukselkami i ogórkiem konserwowym. Doprawiłam sosem sojowym,pieprzem zielonym świeżo zmielonym i solą.Mój farsz był dobrze doprawiony,gdyż pieczarki i mięso były zamrożonymi nadwyżkami poprzednich kuchennych wydarzeń.Jeśli używacie świeżo podsmażonych pieczarek doprawcie je dość intensywnie cebulą,czosnkiem,rozmarynem itp. Ważne, aby farsz nie był mdły
  • zwijanie krokietów 3. Na każdym naleśniku układałam ok.2 łyżek farszu i zawinęłam najpierw jeden brzeg,później podwinęłam boki,by nadzienie nie wyleciało i zwijałam na koniec ruloniki. Można podawać od razu,lub zapiec jeśli ktoś lubi. Polałam swoje krokiety polane sosem jogurtowym i keczupem z brokułem z wody.

Porady

Farsz może być dowolną mieszanką warzyw,jakimi dysponujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować