Sycąca, pożywna zapiekanka, która świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem.
Dla 4 osób
Składniki:
2 szklanki ryżu
15 dag salami w plasterkach
po pół papryki czerwonej i żółtej
1 mały por
sos: 3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
100g startego żóltego sera
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sodka mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
masło i bułka tarta do formy
Warzywna zapiekanka z ryżem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i wraz z oczyszczonym porem pokroić w kostkę.
3.Salami pokroić w paski. Do miski przełożyć ryż, pokrojone warzywa, salami oraz natkę pietruszki. W osobnej miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, bułkę tartą i starty ser. Doprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem jajecznym zalać ryż z dodatkami i dokładnie połączyć.
4.Formę do zapiekania (u mnie okrągła forma o śr.22 cm) wysmarować masłem, wysypać bułkę tartą, po czym wyłożyć masę ryżowo-warzywną. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. i piec przez 20-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu ,pokrojone w trójkąty. Smacznego!
Komentarze