Waniliowe ciasto nadziewane śliwkami

  • wyświetlono: 1435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z żółtymi śliwkami prosto z sadu, idealne na lato i jesień. Pyszne do kawy, pasuje na każdą okazję. Smakuje cudownie, dzięki wspaniałemu owocowemu dodatkowi. Zniewala zapachem.

Neblina36
  • 14 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO::
- śliwki (żółte/bez pestek lub trochę więcej): 200 gramów
- mąka pszenna (tortowa): 220 gramów
- budyń (waniliowy/ w proszku): 50 gramów
- cukier (drobny/ do wypieków): 200 gramów
- jajka (duże): 2 sztuki
- esencja waniliowa (lub 4 łyzki cukru waniliowego): 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- margaryna (do pieczenia): 250 gramów
- mleko: 100 mililitrów
- skórka z pomarańczy (lub cytryny / kandyzowana): 3 łyżki
LUKIER WANILIOWY::
- cukier puder: 150 gramów
- woda (przegotowana/gorąca): 1.5 łyżki
- esencja waniliowa (lub aromat waniliowy): 0.5 łyżeczki
DO POSYPANIA::
- kropeczki cukrowe (np. różowe): 4 łyżki
- cukier puder: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Waniliowe ciasto nadziewane śliwkami

  • 1. W rondlu stopić margarynę, odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z budyniem,proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • 3. Cukier utrzeć z jajkami, wlać esencję waniliową i po łyżce dodawać mieszanki składników suchych, cały czas ucierając. Dodać mleko i roztopioną margarynę, powoli ucierać do całkowitego połączenia składników. Wrzucić skórkę pomarańczową, ciasto delikatnie wymieszać.
  • 4. Prostokatną blachę do ciasta wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Na ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ( na środkowej szynie). Sprawdzić patyczkiem.
  • 5. Lukier: Do cukru pudru wlać gorącą wodę i esencję waniliową lub 5-6 kropli aromatu waniliowego, energicznie wymieszać.
  • żółte śliwki w waniliowym cieście6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić w chłodne miejsce. Po 30 minutach oprószyć cukrem pudrem,polać lukrem i natychmiast posypać kropeczkami cukrowymi, zanim lukier zastygnie. Ciasto podawać udekorowane listkiem mięty lub melisy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoŚliwkimąka pszennakuchnia polskajesieńkonkurs_sliwki

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie ciasto ze śliwkami

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto ze śliwkami

Smaczne, proste i szybkie ciasto,...

ucierane ze śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto ucierane ze śliwkami

Miękkie i puszyste ciasto, do którego...

Maślane ciasto ze śliwkami

Dodane przez: 2milutka

Maślane ciasto ze śliwkami

Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym...

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: BlackOrchid90

Ciasto ze śliwkami

Ciasto przygotowuje się bardzo...

ze śliwkami i waniliową pianką

Dodane przez: dragonik7

Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

Ciasto jest pyszne, rozpływa się...

czeko-śliwka

Dodane przez: viki2903

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE