Walentynkowe babeczki kakaowe z płynną czekoladą

0 (0 ocen)

Z tej porcji wyszło mi 8 babeczek, wstyd się przyznać ale zjedliśmy je w ekspresowym tempie .

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    0,5 kostki margaryny
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,75 szklanki cukru

    Krem:

    125g mascarpone
    50g białej czekolady
    3 łyżki dżemu malinowego
    Szczypta różowego barwnika w proszku (niekoniecznie)

    Nadzienie:

    70g czekolady deserowej
    150ml śmietanki 30%

    + serduszka z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Walentynkowe babeczki kakaowe z płynną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki 1. Ciasto:

    W rondelku rozpuścić margarynę, dodać mleko, kakao i cukier - zagotować.
    Ostudzoną masę kakaową zmiksować z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
    Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

    Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180' przez 25-30 minut.

    Krem:

    Czekoladę rozpuścić, wymieszać z dżemem i mascarpone.

    Nadzienie:

    Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladą i mieszać aż się rozpuści.

    Z ostudzonych babeczek wyciąć środek, napełnić babeczkę czekoladą i ponownie włożyć wycięte ciasto.

    Na wierzch położyć krem, a na kremie ułożyć serduszka.

Porady

Śmietankę można zastąpić mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować