Babeczki kakaowe z czekoladą

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo proste do przygotowania babeczki. Są pyszne - mają idealnie chrupiącą skórkę, a środek miękki i puszysty.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 jajko
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Babeczki kakaowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników.
    Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.
    Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i pozostawić żeby ostygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować