Waflowe trójkąty z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy, studzimy.
2.Leśne grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy kilka minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy razem ok 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Wystudzoną kapustę odciskamy i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Przepuszczamy również grzyby, ale do osobnej miski.
4.Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy skwarki na patelni. Dodajemy kapustę , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok 15 min.
5.Dodajemy grzyby do kapusty i mieszamy do połączenia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką według uznania.
6.Wafle kroimy na mniejsze kwadraty, Ciepłą masą smarujemy blaty, aż do wyczerpania składników. Chłodzimy.
7.Kroimy na trójkąty i obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Komentarze