W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką

4.49 (142 ocen)

Sycące i rozgrzewające danie w sam raz na zimowy obiad.

Składniki:

  • 30 dag fasoli białej
    40 dag kiełbasy podwawelskiej
    10 dag boczku
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki sosu paprykowego
    papryka mielona ostra
    majeranek
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    3 ziarenka pieprzu
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką 1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc aby napęczniała. Następnie zalewamy świeża wodą, solimy 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy na małym ogniu około 2,5-3 godzin bez przykrywania. Jeżeli płyn wyparuje dolewamy przegotowaną wodę.
    Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w cienkie paseczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
  • W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy boczek a po minucie kiełbasę. Po kilku minutach jak kiełbasa będzie lekko rumiana dorzucić paprykę i podsmażyć całość około 5 min.
    Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać sos paprykowy i koncentrat pomidorowy. Przyprawić mieloną papryką, majerankiem, pieprzem i jeśli danie nie jest odpowiednio słone dosolić. Pamiętajmy ze wcześniej soliliśmy fasolę a kiełbasa i boczek są zapewne odpowiednio słone! Aby zagęścić danie, wyjmujemy kilka ziaren fasoli, zgniatamy je widelcem i dodajemy do gotującego się garnka. Całość dusimy jeszcze około 10-15 min.
    Podajemy gorące z chrupiącym pieczywem. Smacznego

Porady

Jeśli nie mamy sosu paprykowego to dodajemy więcej koncentratu pomidorowego i doprawiamy bardziej mielona ostra papryką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować