Vol-au-vent z pianką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/
    15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
    1 białko
    3 łyżki cukru
    150 g truskawek
    listki mięty i kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Vol-au-vent z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Vol-au-vent z pianką truskawkową 1. Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar.Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.
  • Vol-au-vent z pianką truskawkową 2. Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować