Vol au vent z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz zrobiłam vol au vent,troszkę pracochłonne ale bardzo dobre.Ciasto w smaku jak kupne francuskie-rewelacyjnie smakowało .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto maślane:

    -25 dag masła
    -5 dag mąki

    Ciasto podstawowe:

    -20 dag mąki
    -1 jajko
    -woda (ilość do uzyskania wolnego ciasta )
    -łyżeczka octu
    -0,5 łyżeczki soli

    Obłożenie:

    -około 200 g pieczarek
    -150 g boczku
    -1 mała czerwona papryka
    -3 łyżki kukurydzy konserwowej
    -1 cebula
    -2 łyżeczki ziół prowansalskich
    -2 łyżki ketchupu
    -około100 g sera żółtego
    -pieprz,sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Vol au vent z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1spos9h 1. Ciasto maślane:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,uformować w kwadrat i oziębić.
  • image-0j8eo3b 2. Ciasto podstawowe:Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem, cienkim strumieniem wlać wodę i ocet,posolić,,starannie wyrobić wolne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
  • image-19i4y9u 3. Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego,na środek nałożyć ciasto maślane.
  • image-1xc0xtk 4. Złożyć w kopertę
  • image-0mrmpx1 5. Wałkować od siebie w jednym kierunku,nadając kształt długiego prostokąta.
  • image-0ecx93k 6. Złożyć na 3 części,zawinąć w folię i dobrze schłodzić.Składanie ,chłodzenie i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy,nie licząc pierwszego wałkowania.
  • image-1kl1lgt 7. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm,powykrawać foremką krążki o średnicy około 7 cm.Połowę wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem.W pozostałych krążkach wyciąć środki o średnicy około 4 cm.Otrzymane pierścienie położyć na całych krążkach,posmarować jajkiem,ułożyć luźno na blasze upiec razem z wyciętymi środkami w temp.200 st C przez około 25 min
  • image-0whpi0j 8. Boczek pokroić w kostkę,częściowo stopić,dodać poszatkowaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki ,pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę,połączyć z ketchupem i ziołami ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Lekko przestudzić ,połączyć z startym serem.
  • 9. Do ciepłych vol au vent nałożyć przygotowane nadzienie i przykryć wyciętymi środkami.

Porady

Pieczarki możemy pod koniec smażenia zaprawić śmietaną lub po wystudzeniu połączyć z odrobiną majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ciasto francuskie Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować