"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek

5 (165 ocen)

Obiadek

Składniki:

  • 50 dag ziemniaki
    1 żółtko
    30 dag pieczarki
    1 cebula
    100 ml. śmietana 36%
    2 łyżki natka pietruszki
    50 ml białe wino wytrawne
    sól
    pieprz
    3 małe jajka
    masło
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa.
    Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach.
    Pieczarki pokroić w cząstki.
    Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu.
    Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować