Vol-au-vent ze szparagami

5 (1 ocen)

Danie bardzo smaczne i zdrowe;) Idealne na wszelkie wyjątkowe okazje...

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego,
    3 jajka,
    3 białe szparagi,
    100 g podgrzybków (lub inne grzyby),
    50g koziego sera twarogowego,
    2 szalotki,
    sól, pieprz,
    olej rzepakowy,
    2 łyżki masła,
    zioła do dekoracji.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Vol-au-vent ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego szklanka o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić.
  • 2. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować