Zrobienie ciasta francuskiego wcale nie jest trudne,choć troszkę wymaga czasu.Takie koszyczki możemy przygotować z różnym wypełnieniem czyli na słodko lub tak jak u mnie w wersji wytrawnej.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto maślane:
-25 dag masła
-5 dag mąki
Ciasto podstawowe:
-20 dag mąki
-1 jajko
-woda (ilość do uzyskania wolnego ciasta )
-łyżeczka octu
-0,5 łyżeczki soli
Obłożenie:
-185 g tuńczyka w sosie własnym
-3 łyżki groszku konserwowego
-3 łyżki konserwowej kukurydzy
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki ketchupu
-4 rzodkiewki
-sól i pieprz do smaku
-natka pietruszki
Vol-au-vent po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto maślane:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,uformować w kwadrat i oziębić
2.Ciasto podstawowe:Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem, cienkim strumieniem wlać wodę i ocet,posolić,,starannie wyrobić wolne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
..
3.Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego,na środek nałożyć ciasto maślane.
4.Złożyć w kopertę.
5.Wałkować od siebie w jednym kierunku,nadając kształt długiego prostokąta.
6.Złożyć na 3 części,zawinąć w folię i dobrze schłodzić.Składanie , wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzać 3 razy,nie licząc pierwszego wałkowania.
7.Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm,powykrawać foremką krążki o średnicy około 7 cm.Połowę wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem.W pozostałych krążkach wyciąć środki o średnicy około 4 cm.Otrzymane pierścienie położyć na całych krążkach,posmarować jajkiem,ułożyć luźno na blasze upiec razem z wyciętymi środkami w temp.200 st C przez około 25 min.
8.Tuńczyka rozdrobnić,dodać groszek kukurydzę,drobno pokrojony czosnek ,ketchup,rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno poszatkowaną natkę,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
9.Do ciepłych vol au vent nałożyć nadzienie,przykryć wyciętymi środkami.Udekorować.
Komentarze