Vol-au-vent po toskańsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zrobienie ciasta francuskiego wcale nie jest trudne,choć troszkę wymaga czasu.Takie koszyczki możemy przygotować z różnym wypełnieniem czyli na słodko lub tak jak u mnie w wersji wytrawnej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto maślane:

    -25 dag masła
    -5 dag mąki

    Ciasto podstawowe:

    -20 dag mąki
    -1 jajko
    -woda (ilość do uzyskania wolnego ciasta )
    -łyżeczka octu
    -0,5 łyżeczki soli

    Obłożenie:

    -185 g tuńczyka w sosie własnym
    -3 łyżki groszku konserwowego
    -3 łyżki konserwowej kukurydzy
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżki ketchupu
    -4 rzodkiewki
    -sól i pieprz do smaku
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ryba Przystawki

Vol-au-vent po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04wqdfp 1. .Ciasto maślane:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,uformować w kwadrat i oziębić
  • image-0j8eo3b 2. Ciasto podstawowe:Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem, cienkim strumieniem wlać wodę i ocet,posolić,,starannie wyrobić wolne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.

    ..
  • image-19i4y9u 3. Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego,na środek nałożyć ciasto maślane.
  • image-1xc0xtk 4. Złożyć w kopertę.
  • image-0mrmpx1 5. Wałkować od siebie w jednym kierunku,nadając kształt długiego prostokąta.
  • image-0ecx93k 6. Złożyć na 3 części,zawinąć w folię i dobrze schłodzić.Składanie , wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzać 3 razy,nie licząc pierwszego wałkowania.
  • image-0w2l37w 7. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm,powykrawać foremką krążki o średnicy około 7 cm.Połowę wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem.W pozostałych krążkach wyciąć środki o średnicy około 4 cm.Otrzymane pierścienie położyć na całych krążkach,posmarować jajkiem,ułożyć luźno na blasze upiec razem z wyciętymi środkami w temp.200 st C przez około 25 min.
  • image-0bs4ydn 8. Tuńczyka rozdrobnić,dodać groszek kukurydzę,drobno pokrojony czosnek ,ketchup,rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno poszatkowaną natkę,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-1ghqcd3 9. Do ciepłych vol au vent nałożyć nadzienie,przykryć wyciętymi środkami.Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ryby Tuńczyk Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować