Uszka z pasztetem i barszczem czerwonym

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To danie absolutnie nie jest wigilijne, ale świąteczne jak najbardziej.

elapolo
  • 6 porcje
  • 80min

Składniki

20 dag pasztetu
35 dag maki pszennej
1 jajko
ok. pół szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Uszka z pasztetem i barszczem czerwonym

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy.
  • 2. Składniki na barszcz;
    Składniki na barszcz;
    2 udka
    1 kg czerwonych buraków
    1 marchew
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    pół jabłka
    sól, pieprz do smaku
    majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki
    w razie potrzeby kilka łyżek koncentratu buraczanego
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    1 cebula


    Barszcz;
    Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, do garnka wkładamy umyte udka, wrzucamy buraki i zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, i cebulę a także jabłko w łupinie. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą zawartością warzyw przez całą noc w zimnym miejscu, następnego dnia powinno się go odcedzić i podawać. Zazwyczaj tak postępuje się z postnym wigilijnym barszczem.
    Jednak tego samego dnia również jest smaczny, nie można się oprzeć aby go nie spróbować.
    Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie sklejamy ze sobą dwa boki tworząc uszko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętaPasztetuszka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Uszka z pieczarkami

Dodane przez: MałaMi

Uszka z pieczarkami

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych...

Uszka wigilijne

Dodane przez: ania-gotuje

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

Bez własnoręcznie zrobionych uszek...

Szybkie uszka z grzybami

Dodane przez: bogusia82

Szybkie uszka z grzybami

W moim domu zawsze podaję uszka...

image-191dw7j

Dodane przez: ola2734

Uszka do czerwonego barszczu

Domowe uszka są o wiele smaczniejsze...

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Dodane przez: rena123

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Nadzienie do uszek może być różne,...