Uszka z pasztetem i barszczem czerwonym

4.45 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

To danie absolutnie nie jest wigilijne, ale świąteczne jak najbardziej.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 20 dag pasztetu
    35 dag maki pszennej
    1 jajko
    ok. pół szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.45 (189 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne Pasztet

Uszka z pasztetem i barszczem czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy.
  • 2. Składniki na barszcz;
    Składniki na barszcz;
    2 udka
    1 kg czerwonych buraków
    1 marchew
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    pół jabłka
    sól, pieprz do smaku
    majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki
    w razie potrzeby kilka łyżek koncentratu buraczanego
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    1 cebula


    Barszcz;
    Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, do garnka wkładamy umyte udka, wrzucamy buraki i zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, i cebulę a także jabłko w łupinie. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą zawartością warzyw przez całą noc w zimnym miejscu, następnego dnia powinno się go odcedzić i podawać. Zazwyczaj tak postępuje się z postnym wigilijnym barszczem.
    Jednak tego samego dnia również jest smaczny, nie można się oprzeć aby go nie spróbować.
    Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie sklejamy ze sobą dwa boki tworząc uszko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować