Uszka z barszczem

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Na pewno większość z Was lubi uszka z barszczem, a takie przygotowane przez siebie od początku do końca- smakują jeszcze lepiej.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Dla min 8 osób (w zależności od nałożonej porcji)

    Uszka (Ciasto+ farsz):
    750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka (125ml)
    2/3 szklanki gorącej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko

    700g gotowanego mięsa z kurczaka
    300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek
    2 cebule
    3 łyżki bułki tartej
    60ml oleju rzepakowego
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    masło do omaszczenia uszek

    Barszcz:
    2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito)
    10 buraków średniej wielkości
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
    sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie)
    sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka

Uszka z barszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przed wałkowaniem powinno odpocząć 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką.
  • image-0hc451y 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Uszka 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.
  • 4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami.

Porady

Do barszczu możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pieczarki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować