Uszka z borówkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

coś z serii przekąsek do plecaka

  • Łatwy

Składniki:

  • - borówki amerykańskie (mrożone): 200 gramów
    - mąka: 1 łyżka
    - białko rozmącone: 1 sztuka
    - mąka: 500 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - margaryna Kasia: 125 gramów
    - cukier: 0.33 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - aromat pomarańczowy (3 krople): 3 sztuki
    - żółtko: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Uszka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać.
    Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki i zostawić rozczyn do wyrośnięcia.
    Margarynę stopić i przestudzić.
    Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, aromat i żółtka i niedbale wymieszać.
    Następnie dodać chłodną Kasię i wyrobić gładkie ciasto.
    Gdy ciasto będzie wyrobione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wyrobić kilka razy.
  • Uszka z borówkami 2. Blat lub stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm.
    Szklanką wycinać kółka i na środek każdego nałożyć po kilka borówek obsypanych mąką.
    Zlepić pierożki a następnie zawinąć w uszko.
    Uszka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem.
    Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować