Uszka

  • wyświetlono: 648 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek :)

Kasia Futka
  • 120min

Składniki


CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli

FARSZ
- 120 g suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- plaster masła
- sól i pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania przepisu:

Uszka

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.

  • 2. Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby "odpoczęło". Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy...
  • 3. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego! :)

Porady

* Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego

** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.

Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylauszkauszka z grzybamiuszka wigilijne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Uszka z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Uszka z grzybami

Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

uszka

Dodane przez: Anitka0804

Uszka z barszczem

Pyszne domowe uszka z barszczykiem,...

image-191dw7j

Dodane przez: ola2734

Uszka do czerwonego barszczu

Domowe uszka są o wiele smaczniejsze...

Uszka z kapustą i grzybami

Dodane przez: migotka28

Uszka z kapustą i grzybami

Tradycyjne uszka z kapusta i grzybami....

Uszka z wiśniami

Dodane przez: bogusia82

Uszka z wiśniami

Latem bardzo lubię zupy owocowe...

Uszka drobiowe z barszczem

Dodane przez: PaulinaGotuje

Uszka drobiowe z barszczem

To jeden z moich sposobów na wykorzystanie...