Unicorn donuts - pączuszki jednorożce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy i zostawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.
2.Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, żółtka, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
3.Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 8 cm i w środku małe ok 1,5 -2 cm. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
4.Smażymy partiami na głębokim oleju na złoto. Układamy na kratce.
5.Cukier puder ucieramy z wrzącym mlekiem z dodatkiem kwasku cytrynowego. Zanurzamy w nim donutsy i układamy na kratce.
6.Wykonujemy ozdoby z masy cukrowej: skręcamy 2 wałeczki na rogi i malujemy na złoto. Mocujemy na wykałaczce. Robimy uszy i również mocujemy za pomocą wykałaczki. Układamy beziki na grzywę i drobne dekoracje z masy cukrowej: różne kolorowe kwiatki oraz posypki. Oczy robimy jadalnym pisakiem. Smacznego!
Komentarze