1.
Drożdże, cukier i sól rozpuścić w szklance ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać powoli rozpuszczone drożdże. Zagęścić je mąką z miski i całość odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka i całość wymieszać energicznie na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste- musi samo odchodzić od łyżki. Do garnka wlać olej (taką ilość aby pączki mogły się zanurzyć) i rozgrzać go.
3.
Na łyżkę nabierać porcje ciasta i wkładać je na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać od razu po usmażeniu, posypane cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze