Pączuszki serowe

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W tajniki kuchni wdrażają mnie siostra i mama. Pączki są pyszne, lepsze niż z cukierni.

Składniki:

  • ● 50 dag tłustego twarogu
    ● 4 jajka
    ● 6 łyżek cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 4 łyżki śmietany 18%
    ● 2 szkl. mąki
    ● łyżka wódki
    ● łyżeczka soli
    ● 2 płaskie łyżeczki sody
    ● olej do głębokiego smażenia
    ● cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Ser

Pączuszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i sodę. Mieszamy. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W dużej misce rozkłócamy jajka, wsypujemy cukry, roztrzepujemy. Dodajemy twaróg, śmietanę i wódkę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy (ciasto powinno się kleić do rąk, nie należy dosypywać więcej mąki).
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe kulki. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

RADY Justyny Cukier Formując kulki z ciasta, co jakiś czas należy zwilżać dłonie wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować