Pączuszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i sodę. Mieszamy. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W dużej misce rozkłócamy jajka, wsypujemy cukry, roztrzepujemy. Dodajemy twaróg, śmietanę i wódkę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy (ciasto powinno się kleić do rąk, nie należy dosypywać więcej mąki).
2.W dużym garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe kulki. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
RADY Justyny Cukier
Formując kulki z ciasta, co jakiś czas należy zwilżać dłonie wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do rąk.
Komentarze