Takie danie z kurczaka, w przecierze z pomidorów i miodzie posmakuje dorosłym i dzieciom. Dodatek mięty i przypraw, nadaje całości świeżości, smaku i ciekawego aromatu.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. pałek z kurcząt(udziec z kurcząt)
2 szklanki passaty z pomidorów z ziołami
3 łyżki posiekanej mięty
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do mięs
3 łyżki miodu
3 szczypty przyprawy Harissa
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
naczynie do zapiekania z nakryciem
Udziec z kurcząt w passacie z miodem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka myję, osuszam, polewam olejem, posypuję przyprawą do mięs, solą, przyprawą Harissa, nacieram, odstawiam na ok. godzinę. Całość polewam passatą, posiekaną miętą i pokrojonym w plasterki czosnkiem, mieszam, nakrywam , piekę ok godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze