Udziec indyczy w sosie śliwkowym

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny niedzielny obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 udźce z indyka z kością ok 1 kg
    1 cebula
    500 g śliwek węgierek
    szczypta chili w płatkach
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    majeranek
    oregano
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy
    pieprz ziołowy

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udziec indyczy w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uda z indyka umyć, wyjąć kości , nasmarować oliwą, posolić i posypać grubo pieprzem ziołowym. Zwinąć i przy pomocy sznureczka uformować dwie rolady.
    Oblać oliwą i octem, posypać pieprzem i odstawić na ok 2 godziny.

    W garnku przyrumienić cebulę, dodać wydrylowane i pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy, następnie zagotować je i chwilę podprażyć. Wlać niepełną szklankę wody i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami i sałatką lub surówką. Polać sosem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować