Udo kurczaka pieczone w woreczku

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś prawie ostatki większość już świętuje Andrzejki ponieważ we wtorek pracują, ja z tej okazji przygotowałam pyszny obiadek a mianowicie uda kurczaka w przyprawie do mięsa i oczywiście pieczone w woreczku przeznaczonym do pieczenia mięsa

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 uda kurczaka - 1,100 kg,
    2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
    2,5 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Udo kurczaka pieczone w woreczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Uda kurczaka wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć za pomocą durszlaka, osuszone uda przełożyć do miski nacinając wzdłuż po skórze aż do kości następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, całość dokładnie wmasować w mięso aby przyprawa wszędzie się dostała odstawić na 10 minut
  • obiad 2. Po wyznaczonym czasie przełożyć uda do woreczka spożywczego przeznaczonego do pieczenia mięsa, z woreczka z mięsem pozbyć się powietrza i zamknąć go za pomocą zamknięcia od woreczków lub po prostu związać końcówki. Przygotowany woreczek z udami włożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut co jakiś czas obracając worek z mięsem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rozciąć worek aby wyjąć mięso do obiadu
  • obiad 3. Upieczone mięso z woreczka w przyprawie jest bardzo soczyste i tak dobrze upieczone że mięso samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach jest bardzo delikatne. Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami polanymi delikatnie tłuszczem z pieczonego mięsa oraz ogórek kiszony swojski, do popicia mleko prosto z lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować